piatok 23. februára 2018

Už to začalo...

áno....prví poslovia jari ukazujú svoju silu. Až mi je ich ľúto. Snežienky už vykukli von, najskôr ich prikryla  snehová perina a čo bude ďalej?  Predpovede počasia sľubujú poriadne mrazy... Prežijú? 



Sýta kapustová polievka

Kapusta je nielen zdravá ale aj dobrá. Môže byť čerstvá ako šalát, dusená k mäsu,  kyslá zjesť len tak alebo z nej niečo pripraviť. 
Uvarila som teda polievku z kyslej kapusty ale nie len takú obyčajnú, ale poriadne hustú a sýtu. 



Suroviny: 300 g bravčového pleca, 1 údená klobása, údené rebierka, zemiaky, 1 kg kyslej kapusty, masť alebo olej, červená mletá paprika, cibuľa, cesnak, bobkový list, celé čierne a nové korenie,  soľ, kyslá smotana, sladká smotana,  2 PL hladkej múky.

Postup: Deň vopred som si nakrájala mäso na kocky a naložila som ho do zmesi oleja, cesnaku, papriky a soli. (mäso sa môže použiť aj bez naloženia, ja som to robila kvôli lepšej chuti mäsa).

Údené mäso som dala variť do hrnca s vodou. Keď bolo mäso mäkké, vybrala som ho  a vývar som použila na uvarenie polievky. 

Na masti som orestovala nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som trochu červenej papriky a naložené mäso. Podliala som vodou a za občasného miešania a podlievania som mäso  do polomäkka dusila. 

K bravčovému mäsu som pridala kyslú kapustu, celú klobásu a zaliala som vývarom z údeného mäsa. Chvíľu som povarila a pridala som aj očistené a na kúsky nakrájané zemiaky, bobkový list, korenie. Vybrala som uvarenú klobásu.
Všetko som varila  kým neboli zemiaky a kapusta mäkké. 

Zmiešala som kyslú a sladkú smotanu, rozmiešala som v nich múku a polievku som  zahustila. Podľa potreby som zriedila vodou.

Do hotovej polievky som pridala nakrájanú klobásu a údené mäso. 


pondelok 19. februára 2018

Orechovo-kávová torta s dvomi plnkami.

Nieviem ako je to u vás,  ale  mňe sa nie vždy podarí  zahnať chuť na sladké keksíkom alebo kúskom čokolády. Hlavne cez víkend... Vtedy  špekulujem čo upiecť. Aby som to neprehnala a nemusela niekoľko dní sama  dojedať  za plech upečeného koláča, zvolím radšej niečo menšie. 
Rada pečiem koláče vo forme s ovocím a  tvarohom ale keď chcem niečo krémové, tak sa rozhodnem pre tortu. 
Pochutnať si na kúsku  torty  je pre mňa veľkým uspokojením. Tak, ako ich niekto vôbec nemá rád ja ich zbožňujem. Najradšej mám tie domáce, lebo si ich upečiem podľa mojej chuti, alebo podľa priania  mojej rodiny. Kombinujem rôzne cestá a krémy a konečný výsledok je vždy iný. Zatiaľ moje experimenty doma chutili.  
Vybrala  som si   korupus s chuťou orechov a kávy a skombinovala som punčovú plnku s čokoládovo-šľahačkovým krémom. Čo vám poviem: "zjedla sa". 


Kúsok ku kávičke a svet bol hneď o niečo krajší...😋😊


Suroviny: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 12 PL horúcej zrnkovej čiernej kávy, 100 g mletých orechov, 220 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 2 šľahačkové smotany (2x180 ml), 200 g čokolády na varenie, 2 PL kakaa, 3 PL práškového cukru, 100 g masla.

Punčová plnka: skrojený vrch korpusu, malinový (ríbezľový, jahodový...) sirup, lekvár, kokosová múčka, rum, piškóty okrúhle, uvarená káva zmiešaná s rumom.

Poleva: čokoládová.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som prilievala kávu a na najvyšších otáčkach som šľahala do hustej, nadýchanej peny. Otáčky som znížila a prisypala som orechy a múku s práškom do pečiva. Vareškou som zľahka zamiešala sneh. 
Dno a boky tortovej formy (priemer 26 cm) som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
Cesto som rozotrela do formy a dala piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som asi 40 minút. 
Čiastočne vychladnutý korpus som vybrala z formy a nechala vychladnúť. 

Punčová plnka: Z vychladnutého tortového korpusu som skrojila vrch - tenký plát. Rozdrobila som ho a dochutila sirupom, lekvárom, rumom a kokosom. Suroviny treba pridávať postupne a po malých množstvách, aby nebola plnka veľmi riedka. Ak treba, môže sa dochutiť aj cukrom.

Krém: Šľahačkové smotany som vyliala do kastrólika a dala na sporák hriať. Nalámala som do nich čokoládu,  pridala kakao a cukor. Miešala som na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustila, začala sa variť. Hneď som odstavila. Do horúcej som zamiešala maslo. Vychladnutú zmes som odložila do chladničky. 
Na druhý deň som vyšľahala  hustý krém. 

Korpus som rozkrojila na polovicu. Spodnú časť som poliala rumom, natrela polovicou krému a prikryla druhou časťou korpusu. Potrela som tenkou vrstvou lekváru, natrela punčovú plnku, poukladala som  piškóty namáčané v káve s rumom. Na piškóty som natrela zvyšok krému. 
Tortu som odložila do chladničky a keď bol krém stuhnutý, poliala som čokoládovou polevou.
Môže sa použiť hotová, alebo urobiť z čokolády a Cery. 

Zdobenie nebolo potrebné 😃