utorok 20. decembra 2016

Nugátovo-brusnicové rožteky

Už to u vás rozvoniava škoricou a vanilkou? Určite áno, veď čas do Vianoc sa kráti a ak patríte k tým, ktorí si nevedia tieto sviatky predstaviť bez bohato prestretého stola, čo samozrejme nie je podstatou týchto najkrajších sviatkov v roku, tak sa máte čo obracať. Čo sa mňa týka, suché pečivo mám  hotové, už len naplním upečené medové pláty, syn si rozkázal punčové rezy, ale  tie budem ešte len piecť a nakoniec urobím  šuhajdy. Na našom vianočnom stole nesmú chýbať  kysnuté koláče a vianočka, ich pečenie ma čaká v piatok, deň pred štedrým večerom. 

Milí moji priatelia, tak nech vám to dobre "pečie", nech všetko v pohode stihnete a nech si to všetko so svojimi najbližšími vychutnáte v zdraví...💖

Prinášam vám ešte posledný vianočný  recept, možno sa niekomu zapáči a rožteky si upečie. 
Vôňa nugátu pri pečení rožtekov bola neskutočná...




Suroviny: 260 g hladkej múky, 70 g sušených nasekaných brusníc, 80 g nugátovej čokolády, 110 g masla, 50 g práškového cukru, 90 g mletých mandlí, 1 vajce, štipka soli.

Postup: Rozpustila som maslo s nugátovou čokoládou. V miske som zmiešala múku, cukor, mandle, soľ, brusnice a vajce. Priliala som vychladnutú maslovo-nugátovú zmes a spracovala som na hladké cesto. Cesto som si rozdelila na 2 časti a sformovala som do valcov s priemerom asi 3 cm. Zabalila som ich do fólie a odložila na 2 hodiny do chladničky. Vychladnuté a stuhnuté valčeky som krájala na 1 cm hrubé kolieska a vytvarovala som rožteky. Rožteky som piekla pri teplote 180 stupňov 12-14 minút. Teplé som obalovala v zmesy práškového cukru a vanilky. 




Pomarančové kolieska

Pre spestrenie chuti a vône, aby nebolo všetko len orechové, vanilkové  a škoricové 😊 upiekla som aj takéto jednoduché kolieska. 



Suroviny: 250 g hladkej múky, 120 g masla (Hery), 80 g práškového cukru, 4 žĺtky, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 PL pomarančovej šťavy, štipka soli, lekvár.

Postup: V miske som vymiešala vareškou maslo s cukrom, vanilínovými cukrami a žĺtkami. Pridala som soľ a múku. Ďalej som spracovávala cesto rukou. Cesto bolo mäkké. Nechala som ho odležať asi 30 minút  v chladničke. Potom som z  cesta odoberala kúsky a tvarovala menšie guličky s priemerom asi 5 mm. Guličky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie,  ďalej od seba. Do každej guličky som prstom urobila priehlbinku, tým sa gulička roztlačila na koliesko. Do jamky som dala lyžičkou  marhuľový lekvár. Pri teplote 175 stupňov som piekla 15 minút. 






Orechové štangličky

Chrumkavé, možno preto, že som ich piekla dlhšie ako  bolo potrebné, ale aj napriek tomu chutné orechové pečivo. 





Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 150 g masla, 1 žĺtok.

Poleva: 1 bielok, 150 g práškového cukru, 1-2 KL citronovej šťavy.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Rozvaľkala som ho na plát  hrúbý 4-5 mm, veľkosť 32x26 cm. Nožíkom som naznačila pásy 8 cm široké. Postupne som každý pás cesta natrela polevou, odrezala a krájala na štangličky - tyčinky. Kládla som na plech vyložený papierom na pečenie a piekla som pri teplote 170 stupňov asi 13 minút. 

Poleva: Preosiaty práškový cukor som dobre vymiešala s bielkom a citrónovou šťavou.