pondelok 4. júla 2016

Nesklamali ani toto leto...

Dnes ráno som vyšla do záhradky potešiť sa krásou a vôňou šípových ruží. Je čas ich najbohatšieho a najkrajšieho kvitnutia. Skôr ako začnú odkvitať,  zvečnila som si ich krásu..

Potešte sa aj vy ich pôvabom.  



















nedeľa 3. júla 2016

Záhradná polievka

Tejto polievke som dala názov sama 😉 A prečo záhradná? Lebo všetky použité suroviny sú z našej záhrady, vlastne až na zemiaky, tie ešte nemáme také veľké aby sa dali vykopať. Polievočka by sa mohla kľudne volať aj hrášková, pretože základ tvorí zelený hrášok ale je to jedno ako sa volá, hlavne že je veľmi chutná. Pripraviť sa dá aj v zime,  ale u nás sa spája hlavne s letom a varím ju preto v lete. Mám z toho veľkú radosť, keď môžem večer vojisť do záhrady a všetkú zeleninku do poliekvy  natrhať čerstvú...




Suroviny: zelený hrášok, mrkvička, petržlen, zemiaky, kaleráb, cibuľka, olej, červená paprika, zeleninový bujón (1 kocka), soľ, trochu kari korenia, viazanička zelenej petržlenovej a zelerovej vňate s ligurčekom, nasekaná petržlenová vňať a čerstvé bylinky saturejka, tymián a oregano alebo majoránka.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujem na oleji, pridám nakrjájanú zeleninu: mrkvu, petržlen a kaleráb. Chvíľu popražím. Zeleninu posolím a zaprášim červenou paprikou, zalejem hneď vodou aby paprika nezhorela a nechám rozvariť. Do vriaceho pridám hrášok a nakrájané zemiaky, dolejem vodu, vložím viazaničku vňate a prikryté varím. Počas varenia pridám bujón, kari korenie, podľa chuti aj podravku alebo vegetu. Pred koncom varenia, do polievky zavarím halušky. Povarím ich v polievke 4-6 minút a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky a petržlenovú vňaťku. Už nevarím. 

Krupicové halušky: 1 vajíčko, 50 g nastrúhaného syra, krupica podľa potreby na zahustenie, nasekaná petržlenová vňaťka.
Halušky pripravím tak, že zmiešam vajíčko so syrom, pridávam krupicu kým nie je cesto hustejšie, aby sa dali z neho robiť halušky, primiešam aj čerstvú petržlenovú vňaťku a soľ. Z cesta odkrajujem kúsky a hádžem ich do variacej sa polievky. Chvíľu povarím.  

Nech Vám chutí!













nedeľa 19. júna 2016

Lahodná krémeška

Môže byť krémeška zlá? Hádam ani nie... Všetky,  ktoré som zatiaľ  jedla mi chutili a to nemyslím len tie, čo som sama upiekla, ale aj tie, ktoré som jedla v cukrárňach. Pre mňa je totiž krémeška  zákuskom č. 1 a keď si v cukrárni vyberám, môže v nej  byť akýkoľvek pestrý sortiment, určite vyhráva krémeška. 
Musím sa ale priznať, že zatiaľ najlepšiu krémešku  som jedla v Lučenci.

Keď som bola na poslednej kontrole, chodím pravidelne raz ročne v novembri  k ortopédovi a   konečne som mohla ísť už bez barlí, urobili sme si prechádzku mestom. 
Na hlavnej ulici plnej obchodov sme si  všimli  maďarskú cukrárničku. Nakukli sme s dcérou dnu a už sme v nej  zostali...  Zákusky, aké sa len tak nevidia, z každého by sme chceli ochutnať, ťažký výber,  ale nakoniec predsa zvíťazil maďarský krémeš. Počula som o ňom samé chváli a vždy som  túžila ochutnať ho,  splnilo sa mi to. 
Bol neskutočne dobrý. Cesto, ktoré sa rozplývalo na jazyku a ten krém....jemný vanilkový. Samozrejme sme nešetrili chválou. Staršia pani,  ktorá tam predávala trošku lámavou slovenčinou ďakovala, bola veľmi milá a priznala, že nie sme prvé, ktoré sú spokojné, že majú zákazníkov až z Banskej Bystrice. Nečudujem sa, veď nielen chuť ale aj cena bola viac ako výborná. 
Ja len verím, že cukrárnička je tam stále a stále predávajú také výborné zákusky za takú výbornú cenu a na jeseň, keď pôjdem opäť na kontrolu sa u nich určite zastavíme...



Moja krémeška sa tej maďarskej nevyrovná ale trošku mi ju  chuťou pripomínala.

Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta, 5 žĺtkov, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 4 PL hladkej múky, 3 PL Solamylu, 1 l mlieka, 125 g masla, 3 PL rumu.

Postup: Rozmrazené lísktové cestá som rozvaľkala a upiekla dva pláty. 
Pečiem ich na opaku plechu, na papieri na pečenie pri teplote 195 stupňov asi 15 minút. Pláty nechám vychladnúť.  Jeden - spodný plát zostane  v celku a vrchný nakrájam na štvorce. 
Na spodný plát natriem krém a uložím nakrájané štvorce. Trochu pritlačím, dokrojím jednotlivé kúsky krémešky a pocukrujem. 

Krém: Žĺtky som rozmiešala s cukrom a vanilínovým cukrom, priliala som trochu mlieka, primiešala som múku a Solamyl. Zvyšok mlieka som dala variť a do vriaceho som zamiešala žĺtkovú zmes. Uvarila som hustú kašu.  Odstavila som a do teplej  som zamiešala maslo a rum.



Aby ste si nemysleli, že som v Lučenci  obzerala len cukrárne a obchody, to určite nie, aspoň pár záberov z mesta...