pondelok 21. marca 2016

Snehové tyčinky

Aj vy si dávate zamraziť bielky z vajíčok ak vám náhodou ostanú pri pečení alebo varení? Ja áno. A je to super vec. Keď ich potrebujem tak ich dám len von z mrazničky, pri izbovej teplote sa rýchlo rozmrazia a sú prirpavené na použitie. Ani s vyšľahaním nie je problém. Vyskúšajte.

Upratovala som mrazničku a zdalo sa mi, že v nej mám   bielkov už akosi priveľa. Vybrala som nádobku s piatimi a urobila som tieto tyčinky. 


Suroviny: 5 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Krém: 2 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 6 KL kakaa, 50 g čokolády na varenie (ak chcem krém výraznejší čokoládový ale nemusí byť), 150 g masla.

alebo

Krém II.: 150 ml mlieka, 5 žĺtkov, 2 PL polohrubej múky, 50 g kakaa, 50 g čokolády, 200 g masla, 150 g práškového cukru.
Tento krém je výhodnejšie robiť vtedy, keď nemáme bielky a treba použiť celé vajíčka, tak sa využijú aj bielky aj žĺtky.

Postup: Sneh sa robí nad parou, preto treba zvoliť vhodnú misku, ktorá sa môže položiť nad horúcu vodnú paru. 
Bielky som najskôr  rozšľahala  v miske na nižšom stupni so štipkou soli do peny, prisypala som polovicu dávky kryštálového cukru a misku som položila nad paru. Šľahala som  chvíľu a prisypala som zvyšok kryštálového cukru. Zvýšila som obrátky šľahača a šľahala som sneh,  kým nebol  hustý a lesklý. Trvalo mi to asi 8 minút. Potom som misku so snehom odložila  z pary a prišľahala som ešte  práškový cukor. To stačí už len chvíľu.

Plechy  som si  vyložila papierom na pečenie a zdobičkou som robila paličky. Rúru som vyhriala na 70 stupňov, zapla som ju na teplovzdušné pečenie, vložila som plechy a tyčinky som sušila 70-80 minút.
(pri použití obyčajného pečenia - vrch aj spodok, piecť pri teplote 90-100 stupňov)
Skúsila som či sú tyčinky dostatočne vysušené, rúru som vypla a nechala som plechy v nej kým nevychladla. 

Pripravila som si krém, použila som prvý.

Krém: Tiež som šľahala nad parou. Do misky som dala vajíčka, cukor, kakao a šľahala som nad parou kým krém nezhustol. 
(Treba dávať pozor, aby nezačal cukornatieť, nešľahať príliš dlho). 
Do horúceho krému som pridala ešte čokoládu a miešala som kým sa nerozpustila. Krém som odstavila a nechala vychladnúť. Vyšľahala som ho so zmäknutým maslom. 
A už som len spájala vychladnuté tyčinky.

streda 2. marca 2016

Hačkujem...hačkujem....

Ďalšie podložky a k nim malé dečky, na želanie...





Bravčové kocky na hrášku

Jednoduché jedlo a keďže ho pripravujem v tlakovom hrnci, tak aj rýchlo hotové. Veď nemusí byť vždy vyprážaný rezeň 😃

Suroviny:  bravčové stehno, olej, cibuľa, mletá červená paprika, mrazený alebo čerstvý hrášok, mleté korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, kyslá smotana alebo smotana na varenie, hladká múka. 


Postup:  Bravčové stehno som nakrájala na menšie kocky. V tlakovom hrnci som na oleji opražila do skovita nakrájanú cibuľu, primiešala som papriku a hneď som pridala aj mäso aby paprika nezhorela. Premiešala som, osolila, okorenila, vhodila som celé nové korenie a bobkový list. Chvíľku som ešte miešala kým mäsko nepustilo šťavu, zaliala som vodou a zatvorila som hrniec. Nastavila som čas na 22 minút.

(Ak varíte klasicky, treba miešať a podlievať kým nebude mäsko takmer mäkké, potom pridať hrášok a ešte dusiť do mäkka).

Po uplynutí času sa hrniec ozval pípaním, vypustila som všetkú paru a hrniec som otvorila. Pridala som mrazený hrášok a opäť som hrniec zatvorila. Čas som natavila na 10 minút. (Časy sú orientačné záleží od veľkosti nakrájaných mäsových kociek).

Mäsko aj hrášok boli akurát mäkké. Vybrala som bobkový list a guličky korenia. 

Na zahustenie som použila kyslú smotanu, máme ju radšej ako sladkú.  Smotanu som si rozriedila mliekom lebo bola hustá, primiešala som hladkú múku, trochu odobratého vývaru z duseného mäsa a všetko som dobre rozmiešala aby neboli hrčky.  Priliala som k mäsu a ešte chvíľu povarila. Nakoniec som ešte posolila, na zvýraznenie chute som dala trošku cukru a ocot.

(K mäsu sa môže pridať spolu s hráškom aj nakrájaná mrkva).

Kým sa mäso dusilo, uvarila som cestoviny, u nás obľúbené kolienka,  tak nám to chutí doma najlepšie a obed bol hotový.


Dobrú chuť!