pondelok 7. decembra 2015

Vianočné tvorenie

Za to,  že som začala zase vyšívať, po neviem koľkých rokoch, môžem ďakovať Danke a jej blogu plnému nádherných výšiviek. (Dani s dovolením dám odkaz  http://daniebenc.blogspot.sk/ ) 
Všetky vzory som našla na www.pinterest.com. Podľa potreby a predstavy som si ich skombinovala a použila som ich na obrus, malé prestierania a obrázky. 

Ako prvú som vyšila túto malú dečku pre moju kamarátku. 




Syn vyrába nový stolík do obývačky, tak som si povedala, že aj nová dečka by bola dobrá, tu je...





...malá dečka na poličku, 




 ešte menšia dečka pod sviečku :) 



 do súpravy zapadne aj vankúš... takto som ho skombinovala s látkou a ušila.




Pre moju dcéru, ktorá má rada vtipné vianočné motívy som vyšila sobíkov, ešte ako ich použije neviem, či budú zdobiť poličky u nej alebo ich dá do rámikov a budú z nich obrázky...




 a k tomu vtipný stromčke, tiež ako vankúš...



Keď som   už  sedela za šijacím strojom, ušila som aj novú súpravu obrusov na kuchynský stôl :)









streda 2. decembra 2015

Vianočné ozdoby

K hačkovaným zvončekom pribudnú tento rok aj hačkované vločky. 
Nepodarilo sa mi urobiť ich tak veľa ako zvončekov, ale budú stačiť na to,aby doplnili výzdobu. 

U nás bude stromček tento rok bielo-červený.



Jablkovo- banánová torta

Niečo svieže, ovocné...



Suroviny: 6 vajec, 1 vanilínový cukor, 200 g jemného kryštálového cukru, 50 ml oleja, kôra z 1/2 citróna, 240 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva.

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 200 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 2 banánové pudingy, 1-2 roztlačené banány.

Poleva: 100 g masla, 2 PL práškového cukru, 50 g rozpustenej čokolády.

Postup: Žĺtky som vyšľahala so 100 g kryštálového cukru, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. K žĺtkovému základu som vareškou primiešala vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a 100 g kryštálového cukru. 
Pomaly som primiešala olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm. Na spodok formy som vložila najskôr papier na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý korpus som rozkrojila na tri časti.

Príprava plnky: V kastróli som skaramelizovala kryštálový cukor, aby sa dobre rozpustil pridala som nastrúhané jablká a podliala som asi 1 dl vody. Chvíľu som podusila. 
V 200 ml vody som rozmiešala banánový pudingový prášok (80 g) a priliala som k jablkám. Uvarila som pudingovú kašu. (Ak je veľmi hustá môže sa pridať trochu vody). Do horúcej masy som primiešala roztlačený banán. 
Vychladnutú plnku som natrela na jednotlivé korpusy, trochou plnky som potrela aj vrch torty. 
Tortu som poliala polevou. 

Príprava polevy: Vymiešala som maslo s cukrom a rozpustenou vlažnou čokoládou.