štvrtok 5. novembra 2015

Jednoduchý jabĺčkový koláč

Koláče s jabĺčkami mi najviac chutia práve na jeseň, keď je sezóna jabĺčok. Receptov je neúrekom, rada skúšam vždy niečo nové aj keď sú si väčšinou recepty veľmi podobné....Tento koláčik má síce hrubšie cesto ale je  krehký a chutí výborne. 




Cesto: 300 g hladkej múky špeciál, štipka prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 200 g masla (alebo Hery), 2 žĺtky, štipka soli.

Plnka: jabĺčka, kúsok masla - 2 PL, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺčok a podľa chuti, vanilínový cukor, škorica.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila do chladničky odpočinúť. Najmenej na 30 minút ale môže aj dlhšie.

Skôr ako som cesto  vybrala a začala s ním pracovať, očistila som si jabĺčka, nakrájala na mesiačiky, nie veľmi tenké. Na panvici som rozpustila maslo, prisypala som cukor a urobila som svetlý karamel. Pridala som jabĺčka a chvíľu som ich premiešavala v karameli, pustili trochu šťavy ale to nevadilo lebo šťava bola hustejšia a dala sa využiť. Prisypala som ešte vanilínový cukor a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.

Potom som z cesta oddelila malú časť. 
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka. 
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.  
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou. 
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla. 

Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).


štvrtok 22. októbra 2015

Makové rezy so slivkami

Je to už veľmi dávno čo sme doma pestovali mak. 

Rozkvitnutý bielo-fialový  záhon sa zmenil po odkvitnutí na záhon zelených makovíc. Čakali sme ako deti kedy dozrú a budú sa zrezávať. Potom sa sušili a pri zatrasení vnútri šušťali semienka maku. Po úplnom vysušení sa zrezali vrchy makovíc a mak sa vytriasol. Rada som mala toto obdobie keď sa makovice vysýpali, vždy to bolo malé  prekvapenie, lebo každá makovica skrývala iné množstvo maku. Dopestovali sme ho dosť na to, aby sme po celý rok mohli vypekať makové dobroty. Možno aj preto mám mak stále rada. 😃

Mak je bohatý na tuky, bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín E a minerály vápnik, fosfor, draslík a horčík.
Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by nikdy nemali chýbať na sviatočnom stole makové koláče. 

Recept mám od sesternici u ktorej som ho nedávno jedla. Ak máte aj vy radi mak, určite si tento vynikajúci koláčik upečte.





Suroviny: 480 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 200 g masla (Hera), 9-10 PL mlieka.

Plnka: 300-350 g mletého maku, 150-180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 KL škorice, slivkový kompót.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké  cesto. Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na vymastený plech (hlboký 32x38 cm). 

Zmiešala som mak, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Polovicu som nasypala na cesto, dobre som pokvapkala šťavou z kompótu, rozložila som vykôstkované polovice sliviek, zasypala som zvyškom makovej zmesy  a poliala som  kompótovou šťavou. 

Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a preniesla na mak. Pritlačila som a popichala vidličkou. Koláč som piekla pri teplote 190 stupňov 25-30 minút. Vychladnutý koláč som posypala práškovým cukrom.



Poznámka: Šťavou netreba šetriť, aj slivky treba uložiť hustejšie. 


streda 14. októbra 2015

Banánová roláda

Chcela som prekvapiť manžela a k jeho narodeninám som mu upiekla roládu.  Nie je veľmi na sladké ale rolády sú výnimkou. Zvyknutý je na ne z domu. Svokra bola majsterka v pečení rolád. Nesmeli chýbať na žiadnej  oslave a sviatku.  Vždy boli upečené dve. Jedna z bieleho a druhá z kakaového cesta a obidve boli naplnené výborným kakaovým krémom a banánom. Išli sme sa s nimi "zadrhnúť"... z tácky zmizli vždy ako prvé :).  Dnes už nevypeká, má svoje roky aj nová rúra sklamala a nepečie tak ako by chcela, a tak nám na jej rolády už len  spomienky  zostali....:(




Suroviny: 4 vajíčka, 4 PL teplej vody, 125 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 75 g hladkej múky, 50 g Solamylu, štipka prášku do pečiva.

Krém: 300 ml mlieka, 1 čokoládový pudingový prášok (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 150 g masla, 100 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 rovnejšie banány.

Postup: Vajíčka som našľahala, pridala som po lyžiciach vodu, cukor a vanilínový cukor. Šľahala som do hustej bielej peny (trvalo to 10-15 minút). Už len vareškou som primiešala múku zmiešanú so Solamylom a práškom do pečiva. Cesto som rozotrela na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 190 stupňov 10 minút. Pripravila som si utierku, posypala som ju práškovým cukrom a vyklopila som na ňu upečený plát. Opatrne som stiahla papier (ak nejde, treba ho navlhčiť) a plát som z dlhšej strany stočila (nie s utierkou). Nechala som vychladnúť.

Krém: Z mlieka, pudingového prášku a cukru som uvarila puding podľa návodu. (Na zvýraznenie čokoládovej chuti som do horúceho primiešala ešte kúsok čokolády na varenie (ale to nemusí byť). Vymiešala som maslo s práškovým cukrom. Uvarený puding som za občasného miešania nechala vychladnúť a potom som ho prišľahala k maslu. Nakoniec som dochutila rumom.
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela som krémom, na kraj z ktorého som začala rolovať som položila ošúpané  banány a stočila som do rolády. Krémom som natrela aj vrch rolády. Nakoniec som posypala nastrúhanou čokoládou. 



(Dodnes som si recept od svokry  nevypýtala...musím tak urobiť.)