pondelok 31. augusta 2015

Pizza Margherita

Čo sa týka samotnej pizze všeobecne, niekde som sa raz dávno dočítala, že pravá pizza sa pripravuje 24 hodín, potrebuje ich na správne vyzretie cesta aby bolo ľahké, vláčne a po upečení krehké...Pre kvalitu pizze je dôležitá aj teplota pečenia a veru bude v tom niečo. Z počiatku som  pekávala pizzu pri teplote 180 stupňov a dlhšiu dobu ale od vtedy, ako som začala piecť krátko a  pri vyššej teplote, u mňa je to pri 220 stupňov 8 minút v teplovzdušnej rúre a na programe "pizza", tak rozdiel v kvalite a chuti cítiť.  

Omáčka sugo  hotová, tak som urobila aj pizzu. Veľmi jednoduchú z dostupných surovín ale výbornú. Priznám sa však, že aj keď som robila podľa tohto receptu, kysnutie som "urýchlila", nečakala som toľko hodín, nebol čas 😊 ale určite to raz vyskúšam. 

Takže aký je to ten pravý recept na tradičnú taliansku pizzu? 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 10 g sušeného droždia (alebo čerstvého), 2 PL olivového oleja, (Extra Virgin),  2 štipky soli, 3 dl vody.

Na obloženie: mozzarella, paradajky, sugo, cesnak, soľ, čerstvá bazalka,  olej.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej soľ a droždie. Potom som pridala olej a vodu. Všetko som najskôr miešala vareškou a keď sa suroviny spojili, zľahka som miesila rukou. Cesto bolo nelepivé mäkké a vláčne. Ak treba pridať múku. Z cesta som vypracovala bochník, poprášila som ho jemne múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť.

Podľa pravého receptu treba prikryté cesto vložiť na 24 hodín do chladničky!

Kysnuté cesto som rozdelila na 3 časti, povyťahovala som do okrúhleho tvaru a položila na olejom vymastenú formu. Potrela som cesnakovým základom - cesnak, soľ, voda, potom sugom. Uložila som nakrájanú mozzarellu a paradajky. Posypala som bazalkou. Piekla som pri teplote 220 stupňov - teplovzduch, program pizza 8-9 minút.


Rajčinový základ na pizzu (sugo)

Vždy v lete, keď dozrú paradajky v záhrade, urobím si túto paradajkovú zmes. Neviem si bez nej pizzu ani predstaviť. V zime ju nahrádzam lúpanými  paradajkami v konzerve, ktoré upravím podľa tohto receptu. Samozrejme na webe je receptov niekoľko ale ja robím podľa tohto už niekoľkokrát vyskúšaného. 

Suroviny: 1 až 1,5 kg ošúpaných paradajok, väčšia cibuľa alebo 2 menšie,(dávam viac, cibuľou sa nemôže nič pokaziť),  cesnak podľa chuti, 2 väčšie mrkvy, zeler (nemusí byť), olivový olej, soľ, bazalka, korenie, cukor.

Postup: Paradajky narežem na vrchnej strane do kríža a sparím vriacou vodou. Nechám minútku postáť, potom zalejem studenou vodou a ošúpem. Nakrájam ich na menšie kusy. Očistím cibuľu, nakrájam ju a  tiež mrkvu a cesnak. Na olivovom oleji opražím najskôr cibuľu, potom pridám nakrájaný alebo pretlačený cesnak a chvíľu ešte popražím. Ozaj chvíľku, aby cesnak nezhorel. Pridám mrkvu (ak mám tak aj zeler)  a ešte asi 3 minúty popražím, potom dám paradajky, soľ a všetko na miernom ohni za občasného premiešania dusím kým sa nevyparí šťava z paradajok a masa nezhustne. Trvá to 40-50 minút. Dochutím korením a cukrom. Odstavím a trochu zmes rozmixujem. Nakoniec primiešam nakrájanú čerstvú bazalku zmiešanú so soľou, cesnakom  a olivovým olejom. Hotovú omáčku dám do pohárikov a ešte sterilizujem 5 minút. Omáčka vydrží potom dlho. 



štvrtok 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!