pondelok 6. júla 2015

Muffiny s malinami

Piekla som už podľa tohto receptu muffiny ale s jahodami,  recept už mám TU

Teraz  som použila maliny, čokoládu a suroviny som trošku upravila.  Z každej dávky vyšlo 12 muffín.




Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, maliny, čokoláda.

Do kakaových som k uvedeným sypkým surovinám primiešala 2 PL  kakaa a k čokoládovému jogurtu som pridala 5 PL mlieka lebo mal len 135 g (použila som čokoládový jogurt TAMI) a cesto bolo veľmi husté. 

Postup: Zmiešala som tekuté suroviny, krátko som prešľahala a prisypala som zmiešané sypké suroviny. Zmes som dobre vareškou premiešala aby sa všetko spojilo.  Cesto som dávala do papierových košíčkov, tie som vložila do plechu na muffiny, vtlačila som 5 malín obalených v práškovom cukre (maliny boli malé) a do stredu som vtlačila 1/2 kocky čokolády. 
Kakaové som dávala do  silikonových košíčkoch. Piekla som pri 175 stupňoch 28-30 minút.





streda 1. júla 2015

Hrnčekový koláč

Hádam  ani  neexistuje  gazdinká, ktorá by nepiekla podľa hrnčekového receptu. Priznám sa, že ja takéto recepty až tak neobľubujem, najradšej všetko vážim...:) ale nebránim sa takým receptom. Keď dostaneme doma chuť na niečo sladké a hlavne aby to bolo rýchlo, tak rada siahnem aj po tomto recepte. Recept je univerzálny s použitím akéhokoľvek ovocia. 



Suroviny: ako odmerku som použila 300 ml hrnček
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajíčka, ovocie podľa sezóny a chuti. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s mliekom a olejom. V miske som zmiešala múku s práškom a cukrom. Tekuté som priliala k sypkým surovinám a dobre som premiešala do hladka. 
Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vrchu cesta som uložila odkôstkované  čerešne obalené v práškovom cukre. Vrch koláča som ešte posypala škoricou a kryštálovým cukrom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 30-35 minút.





nedeľa 21. júna 2015

Kokosovo-jahodové rezy

Bola som rozhodnutá, že upečiem Eskymo rezy. Aj som si všetko prichystala, upiekla som spodok zákusku a išla som robiť krém. Podľa receptu som ho trošku pozmenila a keďže som mala jahody, použila  som ich tiež do receptu. Vznikol zákusok zaujímavej chuti. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva,  300 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 350 ml vlažného mlieka, 200 ml oleja, 2 PL kakaa, 3 vajíčka.

Krém I. : jahody, cukor, Zlatý klas, voda.

Krém II. : 500 ml mlieka, 2 kokosové pudingové prášky, 4 PL kryštálového cukru, 3-4 PL strúhaného kokosu, 250 g masla, 9 PL práškového cukru. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s cukrom (netreba šľahať do hustej peny ako pri piškótovom ceste), priliala som olej a mlieko. Primiešala som k múke zmiešanej s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som dobre premiešala aby bolo hladké a vyliala som ho na plytký plech 39x32 cm vyložený papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov som upiekla 25-30 minút. 

Jahody som umyla, očistila a dala som ich do hrnca rozvariť s cukrom, zahustila som Zlatým klasom zmiešaným s troškou vody.

Kokosový krém som pripravila uvarením pudingu, pred koncom varenia som zamiešala k pudingu  kokosovú múčku a nechala som puding vychladnúť. Medzitým som vymiešala maslo s práškovým cukrom a potom som postupne prišľahávala kokosový puding. 

Na vychladnutý upečený plát cesta som najskôr natrela jahodový krém a naň kokosový krém. Vrch som posypala kokosom a nastrúhanou čokoládou Margot.