pondelok 22. septembra 2014

Banánová torta

Mňamka...len tak na zlepšenie nedeľňajšieho popoludnia 😊




Suroviny:  5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 190 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 50 ml oleja.

Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 100 g masla, 150 g čokolády na varenie, 1 PL kakaa, 1 vanilkový cukor, 6 PL kryštálového cukru, banány 2-3.

Postup: Najskôr som si urobila deň vopred krém. Smotanu som vyliala do kastrólika, pridala som všetky ostatné suroviny a miešala som na sporáku kým sa všetky suroviny nespojili a cukor nerozpustil. Keď sa začala smotana variť, odstavila som ju. Vychladnutú som vložila do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.

Urobila som korpus: Bielky som našľahala, pridala som cukor a vyšľahala som tuhý sneh. Postupne som zašľahávala po jednom žĺtky. Ručne vareškou som primiešaľa múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 30 minút. 

Korpus som nechala dobre vychladnúť a potom som ho prekrojila na polovicu. Natrela som krémom, uložila som nakrájané banány a tie som opäť potrela krémom. Trochu krému som nechala aj na potretie vrchu torty. Dozdobila som kokosom. 



pondelok 8. septembra 2014

Rýchle pagáčiky

Recept mám už veľmi dávno uložený v kuchárskej knihe na  stránke "varechy" a je od Jarky (akeber).
Dovolila som si zmeniť názov lebo pagáčiky sú ozaj rýchle a hlavne výborné k vínku k posedeniu s priateľmi...Jarka, ďakujem za recept.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 Hera, 200 g kyslej smotany, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, 1 KL soli, vajíčko na potretie, rasca, sezam na posypanie.

Postup: Všetky suroviny som spracovala na cesto. Rozdelila som si ho na dve časti a každú zvlášť som rozvaľkala asi na hrúbku 5 mm. 
Okrúhlou vykrajovačkou som urobila kolieska. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Každý pagáčik som potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala som sezamom, rascou a v mojom prípade som použila aj hrubozrnnú soľ, trošičku ale to nemusí byť. 
Pri teplote 180 stupňov som pagáčiky upiekla.

Mrzí ma to, ale neviem z akého dôvodu mi zmizla fotka 😟

nedeľa 7. septembra 2014

Muffiny podľa želania

Vyskúšala som už  veľmi veľa receptov na muffiny  a stále je z čoho vyberať. Vybrala som dva recepty. Pre syna s čokoládou a pre dcéru ktorá má radšej ovocné tak s černicami. 

Muffiny s čokoládou

Suroviny na 12 kusov: 2 vajíčka, 130 g kryštálového cukru, 4 PL oleja, štipka soli, 150 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 50-100 g nasekanej čokolády.

Postup: Vajíčka som vyšľahala s cukrom, pridala som štipku soli, olej a mlieko. Premiešala som a pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva. Len chvíľu som prešľahala a vareškou som primiešala čokoládu. Cesto som rozdelila do papierových košíčkov, ktoré som mala vložené v muffinovom plechu. Piekla som pri 180 stupňoch 25 minút. 



Muffiny s černicami

Suroviny na 12 kusov: 2 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 80 g rozpusteného vlažného masla, 150 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 3 KL prášku do pečiva, štipka soli.

Postup: Vajíčka, cukor a vanilkový cukor som premiešala aby sa všetko dobre spojilo, pridala som vlažné maslo a mlieko. Primiešala som múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Cesto som rozdelila do muffinového plechu s papierovými košíčkami, do každého som vtlačila 3-4 černice a piekla som pri teplote 180 stupňov do zlatista asi 25-28 minút.