streda 27. augusta 2014

Cuketové placky so zeleninou

Kombinovať zeleninu so zeleninou je možno trochu zvláštne ale raz som to vyskúšala a dalo sa to zjesť. V lete robievam často cuketové placky a nie je tomu inak ani tento rok. Žiadna novinka medzi receptami ale pridať k nim upečenú zeleninu to asi nikto nerobí, čo nebolo môže byť, treba len vyskúšať.

Suroviny na placky:  väčšia cuketa, cesnak, cibuľa, mletá rasca, majoránka, vegeta, 2 vajíčka, detská krupica, hladká múka, soľ.

Na pečenú zeleninu: mladšia cuketa, paprika, paradajky, cibuľa, cesnak,  majoránka, bazalka,  soľ, grilovacie korenie na zeleninu, tvrdý syr. 

Postup: Cuketu očistím, nastrúham nahrubšie, posolím a nechám postáť aby pustila šťavu. Potom šťavu zlejem, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, majoránku, mletú rascu, vegetu, vajíčka a zahusťujem detskou krupicou a hladkou múkou. Na rozpálenom oleji pečiem placky. 
Misku z jenského skla vytriem olejom, uložím nakrájanú mladú cuketu (aj so šupkou), posolím, posypem grilovacím korením a cesnakom. Na cuketu navrstvím nakrájanú papriku, paradajky a cibuľu. Všetko posolím a tiež posypem grilovacím korením, majoránkou a bazalkou. Zeleninu dám piecť. Netreba dlho, nech je radšej chrumkavá ako veľmi mäkká. Pred koncom pečenia posypem ešte nastrúhaným syrom a chvíľu nechám zapiecť.



Poznámka: Zelenina sa môže aj zmiešať a tak dať do misky, netreba vrstviť. Placky som skúšala robiť aj tak, že som ich zahusťovala zomletými ovsenými vločkami. 

nedeľa 17. augusta 2014

Dobrôtka

Niečo rýchle na spôsob tiramisu nielen ku kávičke.

Niekde som nedávno čítala, že ku káve by sa nemali podávať rôzne sladké krémeše a zákusky, zabíja sa tým chuť kávy, nanajvýš sa môže káva piť so sušienkami, ale čo už urobím keď som tak naučená  a  ku kávičke sa mi akosi vždy žiada niečo práve to zakázané......😊 

Z dostupných surovín podľa môjho receptu  ""Moje tiramisu" som pripravila tento  rýchly koláčik. Použila som menej surovín a pridala som kyslú smotanu. 


Suroviny: 1 pomazánkové smotanové maslo bez príchuti (200 g), 1 šľahačková smotana, 1 kyslá smotana, 2-3 žĺtky, 1 vanilínový cukor, práškový cukor, kryštálový cukor, 1 a 1/2 balíka okrúhlych piškót, 1 dl uvarenej čiernej kávy, rum, kakao.

Postup: Najskôr som vymiešala maslo s 3-4 PL  práškového  cukru, primiešala som kyslú smotanu. 

Vyšľahala som nad parou žĺtky s vanilínovým cukrom a 1 PL kryštálového cukru do hustej peny. 

Kým mi žĺtková pena vychladla, vyšľahala som šľahačkovú smotanu s 1 PL práškového cukru. 
(Množstvá cukru sú orientačné, upraviť si ich treba podľa každého chuti).

Do maslovo-smotanového základu som primiešala žĺtkovú penu a zľahka som primiešala šľahačku.  Vznikol  mi z toho všetkého dosť riedky krém. 

Uvarenú a vychladnutú kávu som ochutila rumom, namáčala som do nej piškóty vypuklou časťou a kládla som ich na tácku. 
Dávala som 6x6 piškót. 

Natrela som krémom, dosť stekal, neviem či som mala takú riedku kyslú smotanu alebo prečo. Až som sa bála či to budem môcť krájať, ale našťastie všetko pekne v chladničke stuhlo a nebol problém odkrojiť kúsok.


Na krém opäť piškóty, krém, piškóty a nakoniec krém. Vrch som husto posypala kakaom.
Po rozkrájaní som mala 9 kúskov veľmi chutnej dobrôtky.




Cuketové lečo

Recept som uverejnila pred niekoľkými rokmi aj na stránke varecha.sk pod názvom "Lečo trochu inak"  a následne bol zverejnený aj v ich časopise. Veľmi ma to potešilo 😍

Suroviny: cuketa - môže byť kľudne veľká, papriky, paradajky, cibuľa, cesnak, kari korenie, soľ, olej, tavené syry (Apetíto, Syrokrém...)

Postup: Cuketu očistím, nakrájam na kocky, papriku tiež očistím, nakrájam na prúžky, paradajky zbavím šupiek a nakrájam. Očistím a nakrájam cibuľu, spením ju na oleji, pridám pár strúčikov nakrájaného cesnaku, chvíľu orestujem aby cesnak nezhorel a pridám cuketu, soľ a kari korenie.  (Cesnak sa môže pridať tiež až po cukete).  Chvíľu cuketu  dusím, netreba dlho lebo rýchlo mäkne. Potom pridám papriku, paradajky a všetko spolu dusím, ak treba podlejem troškou vody ale väčšinou netreba. Nedusím to dlho lebo ja mám radšej zeleninku chrumkavejšiu ako rozvarenú. Do zeleninového základu dám už len 2-3 väčšie syry a miešam kým sa rozpustia. 
Tentokrát som to urobila tak, že som si syry rozmiešala v horúcom mlieku, len trošku stačí mlieka a potom som priliala k leču. Už len dosolím, prípadne pridám ešte kari korenie  a nakoniec komu nevadí tak ešte pretlačený cesnak, nám nevadí takže určite ho pridám.

Dobrú lečovú chuť priatelia!