pondelok 28. júla 2014

Cuketovo-zemiakový pekáč

Z cukety robím najradšej placky lebo nám najviac chutia. Dnes som z nej urobila niečo nové... zapekané, rýchle a aj chutné jedlo. 

Suroviny: cuketa, zemiaky, cesnak, cibuľa, korenie na grilovanú zeleninu, soľ, mletá rasca, olej, sojová omáčka, bazalka.

Postup: Očistila som zemiaky a nakrájala na tenšie kolieska - 0,5 cm, cuketu som umyla a tiež som ju nakrájala na hrubšie kolieska - 1 cm, aj so šupkou. Cuketu som dala do misky, pridala som soľ, korenie, sojovú omáčku, pretlačený cesnak, bazalku. Nechala som chvíľu postáť. Pekáč som potrela olejom a kládla som striedavo rad zemiakov a rad cukety aj s nálevom ktorý bol v miske. Zemiaky som posolila, posypala rascou a nakrájanou cibuľou, pokvapkala som ich olejom (mohlo by sa dať aj maslo, nabudúce vyskúšam). Pekáč som prikryla alobalom a vložila som do rúry vyhriatej na 210 stupňov. Piekla som kým zemiaky a cuketa nezmäkli. Potom som pekáč odkryla, cuketu som ešte posypala syrom a dala som zapiecť. 




sobota 26. júla 2014

Zavárané uhorky

U nás doma, robíme uhorky podľa receptu, ktorý sme vyskúšali pred mnohými rokmi a sme s nim veľmi spokojní. Recept uverejňujem na žiadosť jednej mojej  milej návštevníčky Marienky. Neviem či recept vyskúša a ak áno,  či jej budú uhorky chutiť,   ale dúfam že áno...😊 Ak ho nevyskúša nič sa nedeje...
Musím ešte podotknúť, že máme radi nielen malé nakladačky ale aj keď sú uhorky už vyrastenejšie a dokonca robím aj nakrájané na kolieska.  Ale to už samozrejme každý podľa svojej chuti a priania....

Suroviny a postup : 

 Uhorky v akomkoľvek množstve... dobre ich umyjem a odstránim ak majú pichliačiky.

 Pripravím si poháre.

 Do každého pohára dám: 

4 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1/2 KL soli, 1 malú cibuľku (to vytiahnem zo záhrady... ale keď narastú všetky  veľké ako tento rok, tak nakrájam na menšie kúsky), pár koliesok mrkvičky, 2 PL kryštálového cukru, 50-70 ml octu (podľa toho kto má aké kyslé rád), horčičné semienka - medzi prsty. Ja dávam aj kôpor.

Všetko to premiešam kým sa rozpustí cukor.

Naukladám uhorky a dolejem čistou vodou.

Poháre dobre uzatvorím a dám sterilizovať do prikrytého zaváracieho hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tej časti pohára kde sa začína pri vrchu zužovať :) Ale to už každá gazdinká určite vie, podľa skúseností. 

Sledujem teplotu teplomerom a  keď vystúpi na 85 stupňov, nechám ešte chvíľu na sporáku - maximálne 5 minút, niekedy ani to nie a hrniec zložím zo sporáka. Trošku pokrievku odkryjem a nechám vychladnúť. 

...a už len poháre odložím. 
Dobrú chuť!



nedeľa 20. júla 2014

Vyprážaný patizón

Najobľúbenejšou zeleninou z rodu tekvicovitých je pre mňa patizón.
Dozvedela som sa o ňom, že vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdových a obličkových porúch. Má počopudné účinky a pre nízkokalorickú hodnotu sa odporúča pri redukčných diétach.
Neviem či je veľa receptov na prípravu jedál z patizónu, nezisťovala som to lebo u nás doma ho pripravujem len vyprážaný, taký nám chutí 😃

Príprava je veľmi jednoduchá:

Patizón očistím, nakrájam na plátky asi 1 cm hrubé. Z mladého patizónu nevyberám ani jadierka. Každý plátok posolím, posypem korením na grilovanú zeleninu. Plátky dávam do misky, pridám k nim ešte roztlačený cesnak, premiešam a nechám postáť. Patizón pustí šťavu. Šťavu zlejem a obalujem plátky v trojobale - hladká muka, rozšľahané vajíčka a strúhanka. Vyprážam na rozpálenom oleji - nie prudko.



Vyprážaný patizón je výborný s uvarenými zemiakmi ochutenými na oleji opraženou cibuľkou s pridaním petržlenovej vňaťky.