pondelok 12. augusta 2013

Letná omeleta

Omelety robievam často pre ich rýchlu a rôznorodú prípravu. Či už sú len z vajíčok alebo pridám akúkoľvek zeleninu, salámu, klobásu alebo slaninku. Podľa aktuálne ponuky chladničky alebo  momentálnej chuti
V týchto extrémne horúcich dňoch keď sa mi nežiada vystávať dlho pri sporáku a ani chuť do jedla nie je taká veľká, nahrádzam nimi aj obed u nás to úplne stačí.... Omeleta je však vhodná aj na raňajky. 




Suroviny: ( podľa počtu stravníkov) 
Pre jednu  osbou dávam:  3-4 vajíčka podľa veľkosti, soľ, 1 dl mlieka (alebo sladkej smotany, môže byť aj voda), olej.
Do tejto som použila ďalej:  cibuľku, papriku, paradajku, syr.

Postup: vajíčka dobre vyšľahám metličkou so soľou a mliekom. Na panvici rozpálim olej a opražím nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita, pridám nakrájanú papriku (asi 1/2) a nakrájanú 1 paradajku. (Môže sa opiecť aj saláma, slaninka, klobása). Krátko podusím a zalejem vajíčkami. Vareškou oddeľujem zrážajúce sa vajíčka od kraja a spodku panvice.
Keď je omeleta hotová, preklopím ju na druhú stranu aby sa aj z tej opiekla. 

Ja to robím tak, že priložím k panvici plytký tanier a prudko pozorne  prevrátim. Omeleta je na tanieri a už ju len zošuchnem na panvicu a znova chvíľku opečiem. Treba si dať pozor pri pečení, nepiecť dlho aby nebola suchá.

Hotovú omeletu posypem strúhaným syrom. Na horúcej omelete sa pekne roztopí. 

utorok 6. augusta 2013

Košíček na bylinky

Už dlho som neprispela ničím   do rubriky "pletenie z papiera" a tak to idem napraviť. Nedávno som si urobila jednoduchý košík, ktorý mi slúži na zber byliniek. Možno si myslíte že je to zbytočná vec, ale vždy som po takom niečom túžila a keď som ho v jednom filme nedávno znovu  videla, rozhodla som sa urobiť si niečo podobné...:)






Mramorová bábovka

Ďaľšia z našich obľúbených báboviek. Keď ju polejem čokoládou jej chuť je ešte lepšia...



Suroviny: 125 g masla, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 250 g polohrubej múky, 50 g kukuričného škrobu (Gustin), 1 prášok do pečiva, 200 ml mlieka, 3-4 PL kakaa.

Postup: Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zmäknuté maslo vymiešam s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridávam žĺtky a šľahám, prilievam aj mlieko - časť mlieka asi 4 PL odoberiem a rozmiešam v ňom kakao. Do žĺtkovej zmesy pridám múčnu zmes a nakoniec už len zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Bábovkovú formu vytriem tukom a vysypem múkou.  Asi 2/3 cesta vylejem do pripravenej formy a k zvyšnej časti cesta primiešam kakao s mliekom. Tmavé cesto vylejem na bledé po celom obvode. Cestá jemne premiešam špajdľou aby sa vytvorilo mramorovanie. Bábovkovú formu vložím do rúry a pri teplote 170 stupňov pečiem 50-55 minút. Po vychladnutí bábovku pocukrujem alebo polejem čokoládovou plevou.