štvrtok 28. marca 2013


Gúľa sa k Vám tichúčko veľkonočné vajíčko.

Prichádza len na čas krátky,  

zaželať Vám krásne sviatky. 


Korbáč, vodu, kraslíc moc,

nech prinesie Veľká noc.

Zdravie, šťastie, úsmev v tvári, 

zaželať chcem  k sviatku jari.




Dusený špenát

Zelený štvrtok...u nás musí byť  v ten deň na obed niečo zelené. Dnes to teda bol špenát.

Tieto zelené lístky boli po desaťročia považované za najvýživnejšiu zeleninu obsahujúcu železo.Sklamanie nastalo vtedy, keď sa zistilo, že obsah železa, kvôli ktorému sa považoval za elixír sily je iný, oveľa menší...
Špenát však obsahuje mnoho iných dôležitých minerálov a vitamínov ako aj kalcium,magnézium, zinok a selén. Bohato je zastúpený vitamín E, ktorý pomáha organizmus chrániť pred karcinogénnymi ochoreniami, chráni cievy, pečeň a dokonca bojuje i proti únave a stresu. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Konzumovaním špenátu ako bonus získame aj krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú pleť. Využitie tejto rastlinky je široké. 
Dusený je vhodný ako príloha k mäsu, rybám, cestovinám. Dáva sa aj do šalátov a pripravujú sa z neho koláče z lístkového cesta.

Príprava: Používam mrazený špenát. 
Na oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášim 1 PL hladkej múky a pridám nerozmrazený špená. Podlejem troškou vody a za občastného miešania špenát rozmrazím. Pridám nasekaný cesnak, soľ, kari korenie, majoránku a chvíľu dusím. Nakoniec zalejem sladkou smotanou zmiešanou s 1 PL hladkej múky.
Ako prílohu uvarím zemiaky zmiešané s maslom.

V lete keď používam doma vypestovaný špenát, listy najskôr povarím v odokrytom hrnci a potom dusí podľa receptu. Podlievam vodou, v ktorej sa špenát varil.



utorok 19. marca 2013

Salámový šalát

Viackrát odskúšaný  šalát sa teší u nás doma veľkej obľube. Pripravovala  som ho už aj na rôzne rodinné oslavy  pre najbližších príbuzných a vždy mal úspech. Jeho príprava nie je náročná a použité suroviny sú tiež  jednoduché.

Suroviny: 500 g sálamy - šunková, diétna - podľa vlastnej chuti, mala by to byť mäkká saláma nie suchá, 1 konzerva kukurice, 6 kyslých uhoriek, 5 na tvrdo uvarených vajíčok, 2 cibule, konzerva šampiňónov (nemusí byť), soľ, korenie
Nálev: 1 PL octu, 2 PL worcestrovej omáčky, 3 PL kečupu, 2 PL oleja, 250 ml tatárskej omáčky

Postup: Salámu nakrájam na prúžky, uhorky a vajíčka na kocky a cibuľu nadrobno. Všetko dám do misky, pridám konzervu kukurice - bez nálevu. Pridám soľ, korenie a premiešam. 
Suroviny na nálev - okrem tatárskej spolu zmiešam a privediem do varu. Horúcim nálevom zalejem šalá, premiešam a pridám tatársku omáčku - kto nechce, nemusí dať ale nám to chutí lepšie aj s tatárskou. 
Zľahka šalát premiešať a nechať v chladničke odstáť.