pondelok 12. novembra 2012

Výborné kura

Kura doma pripravujem veľmi často. Robím ho na veľa spôsobov.  Od klasicky pečeného a vyprážaného rada  skúšam nové recepty. Tu je jeden z nich.

Suroviny: Kura, alebo iba kuracie stehná, to už podľa chuti každého, 3-4 PL hladkej múky, 2 KL majoránky, 2 KL červenej sladkej papriky (kto chce môže aj pálivú), 2 KL vegety, 4-5 strúčikov cesnaku-nasekať, 2 cibule, dala som červené ale nemusia byť, môže byť aj biela,  sladká smotana alebo šľahačková, tvrdý syr, olej, slanina, cibuľa.

Postup: Kura som si naporcovala a posolila. Pekáč som vytrela olejom.  Zmiešala som múku, majoránku, papriku, vegetu a nasekaný cesnak. V zmesy som obalila porcie kurčaťa kládla som ich na plech. Zvyšok som rozsypala po vrchu. Uložila som cibuľu nakrájanú na kolieska, prerastanú slaninku na plátky a zaliala som všetko smotanou. Pekáč som prikryla alobalom a dala som piecť. Keď bolo mäsko mäkké alobal som odstránila,  nastrúhala som syr a dala  zapiecť do zlatista.

Ako prílohu som urobila pečené zemiaky. Tie som len nakrájala na osminky, posolila, posypala rascou a piekla som spolu s kurčaťom. (Mám teplovzdušnú rúru tak sa to dá, piecť naraz viac plechov).

Dobrú chuť!




piatok 9. novembra 2012

Šatôčky z lístkového cesta

Aby som ani tento týždeň neporušila tradíciu pečenia s jabĺčkami..., neviem dokedy to u nás doma ešte vydržia 😃 a zároveň  chcem priniesť niečo ku kávičke k priateľom, kde som dnes pozvaná, rozhodla som sa pre tieto šatôčky, ktoré sa mi veľmi páčili na stránke wwww.varecha a sú od @tatranky. Ďakujem jej za inšpiráciu.



Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto (ja som použila dve), strúhané jabĺčka (nastrúhala som 10 stredne veľkých), 2 vanilkové cukry, škorica, mleté orechy, mak a práškový cukor, hrozienka vajíčko na potieranie.

Plnka: Jabĺčka som nastrúhala, mali dosť šťavy, tak som ich trochu vyžmýkala a  rozdelila som si ich na polovicu. Do jednej som pridala orechy a do druhej mletý mak. Každú časť som dochutila škoricou, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a hrozienkami.

Postup: Rozvaľkala som lískové cesto na obdlžník s rozmermi 42x35 cm a nakrájala som na menšie obdlžníčky s rozmermi 14x7 cm.
A tie som takto upravila...  potrela po obvode vajíčkom, dala som plnku a preložila. Kraje som popritláčala.





Šatôčky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ich vajíčkom Piekla som pri teplote 200 stupňov 15 minút, potom som teplotu znížila na 180 a ešte som piekla asi 15-20 minút, kým neboli pekné do zlata upečené. Z jedného cesta vyšlo 15 ks. (Ja som mala  30). Dobre vychladnuté šatôčky som posypala práškovým cukrom. 





pondelok 5. novembra 2012

Kypré buchty

Opäť buchty ale teraz som vyskúšala jablkovú plnku. Výborné sú aj s makovou plnkou.

Suroviny: 520 g polohrubej múky (780 g), 40 g droždia (60 g), 280 ml vlažného mlieka (420 ml), 60 g kryštálového cukru (90 g),  2 žĺtky (3), 1 vanilkový cukor, 2 PL rumu (3), 1/2 KL citrónovej kôry (1 KL), 80 g masla - Hera (120 g), soľ.
Suroviny uvedené v zátvorkách sú upravené na väčšiu dávku, piekla som podľa nej.  Vyšlo mi  30 buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL cukru a múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Suroviny som zmiešala. Priliala som vykysnutý kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami, rozpustenú vlažnú Heru, rum. 
Vypracovala som hladké lesklé cesto a dala som ho kysnúť. Vykysnuté som znovu premiesila a opäť nechala kysnúť. Na pomúčenej doske som cesto zľahka rozvaľkala na hrúbku asi pol centimetra, nakrájala som na obdlžníčky 8x10 cm a na každý som položila plnku. Zvinula som ich do roládky a kládla na plech vyložený papierom. 
Boky buchiet som potrela olejom. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a dopiekla som do zlatova.

Jablková plnka: Nastrúhané jabĺčka, práškový cukor, vanilkový cukor a škorica. Všetko spolu som zmiešala a plnila buchty. Dávala som  1 PL do každej buchty.

Maková plnka: V troche mlieka prevariť 150 g maku,  pridať cukor a citrónovú kôru. Odstaviť a dochutiť škoricou. Alebo  škoricu vynechať a dochutiť slivkovým lekvárom alebo čokoládou.