streda 2. októbra 2013

Moja žemlovka

Keďže je dnes streda u nás doma to znamená "sladký obed". Tentokrát som urobila žemlovku. Robievam ju s tvarohovo-jablkovou plnkou,  lebo taká nám chutí najviac.

Tu je môj recept...

Suroviny: 8-9 rožkov (z predošlého dňa), 250 g hrudkového tvarohu, jabĺčka, vanilkový cukor, škorica mletá, hrozienka, mlieko, práškový a kryštálový cukor, 1 vajíčko, mlieko, maslo, strúhanka na vysypanie formy.

Postup: Oválnu formu z jenského skla (priemer v ovále má 28 cm)  vytriem maslom a vysypem strúhankou. Rožky nakrájam na kolieska a  namáčam do mlieka. Vyložím nimi dno a boky misky. 
Tvaroh zmiešam s práškovým cukrom (podľa chuti) a vanilkovým cukrom.  Zamiešam vajíčko a hrozienka. Tvarohovú plnku natriem na rožky a prikryjem ďalšou vrstvou nakrájaných a v mlieku namočených  rožkov. Jabĺčka očistím a nastrúham, pridám kryštálový cukor (tiež podľa kyslosti jabĺčok a chuti) a škoricu. Množstvo jabĺčok dávam podľa toho akú hrubú chcem mať plnku. Prikryjem  opäť kolieskami v mlieku namočených rožkov. Kúsok masla rozpustím a polejem vrchné rožky. 
(Keď sa mi nechce rozpúšťať maslo pokladiem malé tenké plátočky masla). Misku prikryjem a pri teplote 190 stupňov pečiem približne 35 minút. Potom odokryjem a zapekám do chrumkava. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára