utorok 2. apríla 2013

Oriešková lahôdka

Tento vynikajúci zákusok som objavila na stránke  varecha.sk. Určite sa oplatí vyskúšať ho, je veľmi dobrý a vhodný na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. 

Suroviny: 9 vajec, 9 PL kryštálového cukru, 3 PL polohrubej múky, 3 PL strúhanky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 PL oleja, sekané orechy.

Krém: 1 l mlieka, 2 a 1/2 balíčka vanilkového pudingu (asi 90-100 g), 1 vanilkový cukor, 9 PL kryštálového cukru, 300 g masla, 2 PL kakaa.

Šľahačka: 2 balíčky práškovej šľahačky, mlieko, stužovač šľahačky. Nutela na potretie.

Postup: Ušľahám tuhý sneh z bielkov. Počas šľahania pridávam cukor. Prišľahám olej a už len zľahka vareškou primiešam múku zmiešanú so strúhankou a práškom do pečiva. Plech na pečenie vyložím papierom na pečenie, potriem ho olejom a posypem sekanými orechami. 
(Nemusí byť hrubá vrstva orechov) 
Na orechy rozotriem cesto. 
(Treba rozotierať jemne, aby sa nepremiešalo cesto s orechami, robí sa to trošku horšie ale dá sa to zvládnuť). 
Cesto vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem 18-20 minút. Po upečení a vychladnutí upečený plát prevrátim tak, aby boli orechy na vrchu. Natriem ich vrstvičkou  nutely. 

Krém:  V časti mlieka rozmiešam pudingové prášky a všetkých 9 žĺtkov. Zvyšok mlieka dám variť s cukrom a vanilkovým cukrom. K vriacemu mlieku  prilejem odobratú časť mlieka a uvarím puding. Puding nechám vychladnúť za občasného premiešania. Zatiaľ vyšľahám maslo a keď je puding už nie horúci ale len vlažný, pridávam k maslu a dobre vyšľahám. Krém rozdelím na dve časti a do jednej primiešam kakao. Mám jeden biely krém a jeden tmavý.

Na plát natretý nutelou kladiem lyžicou striedavo kopček bieleho a tmavého cesta vedľa seba.  Potom vrch zarovnám a dám stuhnúť. 
(Krém sa môže aj vidličkou trochu premiešať aby sa vytvorilo mramorovanie a až potom zarovnať). 
Vyšľahám šľahačku s mliekom podľa návodu na obale, primiešam stužovač šľahačky. 
Na krém natriem šľahačku a už len ozdobím nastrúhanou čokoládou.


3 komentáre: